Przyjechałam do domu w odwiedziny i co zobaczyłam? W kuchni
stał sobie nowiutki ręczny blender. To już kolejny zakup mojej mamy, która
kiedyś przygotowywała potrawy bez robotów kuchennych, a teraz nie może się bez
nich obejść. Mówi, że czuje się tak, jakby miała w kuchni armię pomocników. Nie
mogę zaprzeczyć, że taki mikser blender
znacznie ułatwia przygotowywanie różnorodnych potraw. Zrobienie sosu, pasty czy
koktajlu zajmuje dosłownie kilka minut. Blender idealnie nadaje się też do
przygotowywania pożywnych i sycących zup-kremów. W moim domu też wyposażyłam
się w ten przydatny sprzęt. Oto przepis na moją ulubioną, egzotyczną zupę
tajską:
Składniki:
· -2 ząbki czosnku
· -2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
· -1,5 szklanki pokrojonej w plastry marchewki
· -1,5 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
· -3 posiekane łodygi selera naciowego
· -3 i ¾ szklanki bulionu warzywnego
· -Cebula
· -4 łyżki masła orzechowego
· -2/3 szklanki kukurydzy (
może być świeża lub mrożona)
· -Łyżeczka pieprzu Cayenne
· -Sól, pieprz
· -Czerwona papryczka chili
· -Oliwa
Do dekoracji:
· -Posiekane orzeszki ziemne
Przygotowanie:
1.
Posiekany czosnek, chili i cebulę smażymy 3
minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy paprykę, ziemniaki, selera i marchewkę,
Smażymy około 5 minut, często mieszając.
2.
W bulionie gotujemy warzywa. Dodajemy cayenne,
kukurydzę i masło. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa
będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy. Na koniec dekorujemy
orzeszkami.
Miksowanie jest też świetnym sposobem na wyczarowanie
pysznego deseru. Może to być koktajl na bazie owoców i zsiadłego mleka, z
dodatkiem cukru. Na upały polecam orzeźwiające napoje. Oto moje sprawdzone
kombinacje:
- arbuz, wyciśnięty sok z cytryny ( lub limonki- jak kto
woli) plus kilka kostek lodu;
- świeża mięta, sok z cytryny i limonki oraz cukier;
- banany, truskawki i sok z pomarańczy;
A dla łasuchów mam prosty przepis na niebiański shake. Do
blendera wkładamy dwie gałki lodów waniliowych, pokrojone w kawałki banany i
trochę mleka ( na oko), następnie miksujemy jakieś 20- 30 sekund. Smacznego!:)
Fakt. Blender to "genialny" sprzęt w kuchni. Najchętniej używam go do miksowania zup-kremów i deserów. Pycha
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i ciekawe pomysły na wykorzystanie blendera muszę przyznać. Niektórych w sumie do tej pory nie próbowałam. Teraz mam akurat fajny blender https://duka.com/pl/agd/blendery i to właśnie staram się jego najczęściej używać.
OdpowiedzUsuńJa niestety takiego nie mam blendera i na dość złego jeszcze niedawno zepsuła mi się lodówka. Wtedy jak najszybciej zdecydowałem się na to aby oddać ją do naprawy do https://serwisagd-technik.pl/naprawa-lodowek-wroclaw/ i wiem, że to był bardzo dobry pomysł.
OdpowiedzUsuń